Els usuaris de Renfe es manifesten per un servei digne

Diferents plataformes d’afectats es concentren arreu de Catalunya sota el lema ‘Per un servei ferroviari digne per a tothom’.
La protesta arriba a la vigília de la compareixença del president de la Generalitat al ple monogràfic del Parlament

Les repetides incidències a Rodalies han fet perdre la paciència als usuaris. Organitzats en diverses plataformes d’afectats han decidit dir prou i alçar la veu amb mobilitzacions en nou punts de Catalunya. La convocatòria està secundada per Dignitat a les Vies, l’Associació per la Promoció del Transport Públic, Salvem l’R2nord, ‘Perquè no ens fotin el tren’, Trens Dignes Ebre-Priorat, Defensem el tren de l’Empordà i Propera parada Valls.

Sota el lema ‘Per un servei ferroviari digne per a tothom’, la convocatòria reclama trens amb “seguretat, eficiència i puntualitat” després de setmanes de “caos ferroviari”. Les protestes es concentren davant de les estacions de tren de Tarragona, Lleida, Tortosa, Valls, Segur de Calafell, Molins de Rei, Cardedeu, la Garriga i Figueres al punt del migdia.

Reclamen seguretat i puntualitat

Els municipis més damnificats són els que formen part del corredor mediterrani sud, especialment després de la finalització del tall de cinc mesos per les obres al túnel de Roda de Berà.

Unes 400 persones s’han manifestat pel centre de Tarragona amb pancartes on es llegia ‘ministre Puente agafa Renfe’, o ‘Regionals i Rodalies, drames tots els dies’.

Així, han carregat contra les administracions per sortir “d’unes obres de mig any sense haver fet proves”. A més, han constatat la manca de fiabilitat del servei, que està molt saturat, i també la falta d’informació pels usuaris quan hi ha incidències.

Les plataformes critiquen els “retards constants” dels trens i la falta d’inversió real en infraestructures ferroviàries que ocasiona un servei “que no es mereix la ciutadania”. “Sortim al carrer per un servei ferroviari digne. Estem farts d’un servei deficient Ara és el moment de fer-nos sentir”, reclamen.

A la vigília del ple monogràfic

El caos ferroviari ha coincidit amb un moment de conflicte laboral a les empreses Renfe i Adif, pel traspàs de Rodalies a la Generalitat, pactat per ERC i PSOE. Aquesta mateixa setmana, Junts, la CUP i Aliança Catalana han demanat la dimissió de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, durant la seva compareixença al Parlament per parlar precisament sobre Rodalies.

Paneque reconeix que la situació de Rodalies és “inadmissible”, però confia a poder revertir la situació. Això sí assegura que “la solució no serà fàcil” perquè cal remuntar els anys d’inversions pendents. Davant de tot plegat, compromet “inversió, treball, esforç i coordinació” per poder assolir aquest objectiu.

Mentrestant, Salvador Illa compareixerà aquesta setmana al ple monogràfic que el Parlament dedicarà a la situació dels trens, i que se celebrarà del 25 al 27 de març a petició d’ERC, Comuns i CUP. Els grups volen vincular la compareixença del president amb la presentació de propostes de resolució i les votacions que puguin aprovar mesures per millorar la situació que viu la xarxa ferroviària catalana.

22/03/2025 rtve.es

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.