Sala de Premsa

Materials variats

Contingut per ilustrar les notícies

Contacte de premsa

Si teniu requeriments específics o necessiteu declaracions podeu contactar amb:

Actualitat

Pluja de milions, per a què?

Dissabte passat, una trentena de persones vam trobar-nos al saló de plens per celebrar el primer Consell del Comissionat per a la Transformació Ferroviària. Hi érem presents representants dels grups

Read More »

Notes de Premsa i material divers

TRASLLADAR L’ESTACIO, NO TOCA

23/05/2023 – Article d’opinió d’en Pep Gou (portaveu “Defensem el tren de l’Empordà) publicat a l’edició en paper en el setmanari l’Empordà.

Aquest article és la replica a l’article d‘en Joan Armangué (ex-alcalde de Figueres 1995-2007) publicat el 21/05/2023 en el mateix diari (www.emporda.info/comarca/2023/05/21/futur-tren-l-emporda-passa-87401930.html).

L’article del ex-alcalde parla de la nostra reivindicació històrica de potenciar Vilajuïga com a estació de referència de tots els pobles de la Serra de Rodes (Roses, Palau-Saverdera, Pau, Garriguella, etc. ). Ell no diu, en cap moment, d’on ha tret la idea la qual cosa és lletja. Després  que nosaltres féssim publica aquesta reivindicació, Manuel Villalante, director general de transports de la Generalitat, a la Cimera Ferroviària de Portbou (novembre del 2008) va parlar de potenciar Vilajuïga i  aquí es va acabar tot, fins ara. A la cimera l’Armangué no hi era; és a dir que probablement ha tret la idea dels nostres papers i ho aprofita per argumentar que el trasllat no posa en perill res.

ALLUNYAR EL FERROCARRIL DEL CENTRE DE FIGUERES ÉS LA PITJOR OPCIÓ PER A LA MOBILITAT SOSTENIBLE

22/02/2023.

El trasllat del tren a Vilafant l’allunya de la majoria de la població de la ciutat i de la comarca. A Salou i Cambrils, moure el tren als afores ha fet perdre el 40% dels viatgers

✅ El soterrament en trinxera, com es va fer a Vic, és l’opció que genera més consens: té un cost notablement inferior i permet mantenir l’estació al centre i sense passos a nivell

ENS DEIXEN SENSE ESTACIÓ!

21/02/2023.
Divendres passat es va fer pública la intenció del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana i de l’Ajuntament de Figueres de traslladar l’estació de Figueres de tren convencional a Vilafant, on ja hi ha l’estació d’alta velocitat.

Des de la IAEDEN-Salvem L’Empordà, voldríem fer públiques les següents consideracions:

02/12/2021
La PTP considera inadmissible la previsió de trasllat de l’estació urbana de Figueres a Vilafant que preveu el POUM de Figures en tràmit. Es tracta d’una agressió contra el mode de transport que més aporta a la mobilitat sostenible i que té un menor impacte ambiental.

L’efecte barrera de l’actual via pot ser resolt de manera satisfactòria mitjançant l’alternativa de soterrament en trinxera, eliminant els passos a nivell i relligant la ciutat però sense afectar els usuaris del ferrocarril. 

L’alternativa de trasllat de l’actual estació a Vilafant és tècnicament més complexa, molt més cara i amb un major impacte sobre les zones agràries del municipi que la proposta de soterrament en trinxera.

Tots els antecedents de trasllat d’estacions cèntriques a la perifèria de la ciutat han comportat una considerable pèrdua de viatgers. Això també s’acompliria en cas de trasllat de l’estació urbana de Figueres, a la que el 60 % dels viatgers hi accedeixen a peu. 

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.