Figueres preveu que la nova estació i la supressió de les vies del tren al centre siguin realitat d’aquí a vuit anys

La Generalitat gestionarà la bossa de terrenys de 90.000 metres quadrats que s’alliberaran quan es treguin els rails

Figueres preveu que la nova estació intermodal, la variant ferroviària i la supressió de les vies del tren al centre de la ciutat siguin una realitat d’aquí a vuit anys. L’alcalde, Jordi Masquef, admet que l’obra és ingent, perquè suposarà una inversió de més de 200 milions d’euros i subratlla que, d’entrada, l’objectiu passa perquè l’Estat liciti el projecte. “Aquest pas està pràcticament fet; per això reclamarem que sigui efectiu en les properes setmanes i es deslligui de l’execució de l’obra”, ha afirmat. D’altra banda, a partir de l’acord de la bilateral també s’ha fixat que la Generalitat gestionarà tota la bossa de terrenys que s’alliberin quan s’elimini el traçat actual del tren convencional, que sumen 90.000 metres quadrats.

L’acord de la bilateral per tirar endavant la variant ferroviària de Figueres i la nova estació intermodal -on conviuran el TGV i el tren convencional- s’ha cuinat a foc lent. Després que el ministre Puente assumís la cartera de Transports, i ralentís els diferents projectes ferroviaris arreu de l’Estat per analitzar-los un per un, s’han celebrat tres reunions d’alt nivell per tirar-lo endavant. I a finals de gener, el secretari d’Estat de Transports, José Antoni Santano, va visitar Figueres (amb la màxima discreció) per acabar-lo de tancar.

Les obres de la nova variant ferroviària, per una banda, inclouen duplicar el ramal que ja surt de l’actual traçat del tren convencional, i que enllaça amb l’estació Figueres-Vilafant. Actualment en desús, és el que es va fer servir entre els anys 2011 i 2013 perquè els passatgers de la línia Barcelona- Portbou enllacessin amb els serveis d’alta velocitat que anaven fins a París.

A partir de l’actual estació, caldrà construir 8,1 quilòmetres de via nous, que des de la nova estació intermodal tornaran a entroncar fins a la línia Figueres-Portbou. Aquest traçat és el que inclou el túnel d’1,75 quilòmetres a tocar del castell de Sant Ferran i el viaducte de 70 metres per salvar l’N-260.

El projecte també inclou la nova estació intermodal, que ampliarà l’actual del TGV. Ja se n’ha fet un primer croquis, que inclou dues vies per als serveis de Rodalies -amb andanes de 220 metres cadascuna- i una altra de 750 metres, exclusiva per a mercaderies.

En global, aquestes obres sumen una inversió de més de 200 MEUR. L’acord de la bilateral recull que tant la redacció dels projectes com l’execució dels treballs se supeditaran a la disponibilitat pressupostària. Però l’Ajuntament de Figueres ja ha reclamat a l’Estat que la licitació del projecte se’n deslligui.

“Ens han confessat que el plec de clàusules està fet, acabat i a punt de publicar-se; per això confiem que això tiri endavant amb independència de l’execució de les obres, i que se sufragui amb el pressupost ordinari del Ministeri”, explica Jordi Masquef. El termini per redactar el projecte serà de 36 mesos i es calcula que costarà entre 4,5 i 5 MEUR.

“Un termini raonable”

L’Ajuntament de Figueres confia que, mentrestant, hi hagi marge per lligar la resta de la inversió. Un cop comencin les obres de la variant ferroviària i de l’estació, el consistori calcula que s’enllestiran en un termini d’uns cinc anys. És a dir, que com a mínim n’hauran de passar vuit abans no es treguin les actuals vies del centre.

“Pensem, però, que és un termini raonable, tenint en compte el volum d’inversió”, diu el president del Comissionat per a la Transformació Ferroviària, Joan Armangué. “A més, això possibilita que durant aquest temps Figueres es prepari per a la transformació urbana que comportarà i també els canvis amb la mobilitat viària”, hi afegeix.

Precisament, l’Ajuntament de Figueres ja ha fet saber a Adif que la nova estació intermodal haurà d’integrar-se més a la ciutat, ser més accessible per als vianants, tenir més aparcaments i incloure també una terminal per a autobusos. Joan Armangué subratlla, a més, que un cop el trasllat sigui efectiu, la distància a peu des de l’estació fins al Museu Dalí serà d’1 quilòmetre i mig, “similar amb la que hi ha des de l’actual estació de Girona fins a la Catedral”.

90.000 metres quadrat

La supressió de les vies del centre de la ciutat, que també permetrà eliminar els passos a nivell, generarà una bossa de 90.000 metres quadrats. I aquí, l’acord de la bilateral també recull que se signarà un conveni a tres bandes (entre Adif, Govern i Ajuntament) perquè sigui la Generalitat qui passi a gestionar-los a través de l’Incasòl.

Jordi Masquef, que ha posat en relleu “la sintonia” que hi ha entre totes les administracions implicades, ha destacat que l’espai que s’alliberi, i que actualment ocupen les vies, “no quedarà sense que s’hi dugui a terme cap actuació, sinó que es desenvoluparà i creixerà amb un nou parc públic d’habitatge”. En paral·lel, l’alcalde ha subratllat que el trasllat crearà un nou pol d’atracció al costat de la nova estació intermodal; aquest, d’uns 40.000 metres quadrats.

La Generalitat també s’encarregarà de desenvolupar la zona, a partir d’un pla de millora urbana que farà l’Ajuntament de Figueres, amb intenció de crear-hi “un hub tecnològic”. A més, Jordi Masquef també ha avançat que el consistori està treballant per presentar-se a la convocatòria del Pla de Barris i revitalitzar “l’àmbit de Sant Joan i el Culubret”.

“Al sector de Llevant de la ciutat crearem nou parc públic d’habitatge, i al de Ponent, actuarem sobre aquells sectors més degradats”, ha dit Masquef. I aquí, l’alcalde de Figueres ha insistit que la supressió de les vies del centre, i el trasllat de l’estació del tren convencional per integrar-la a la del TGV, acabarà amb un “problema endèmic” de la ciutat: els passos a nivell i la “cicatriu històrica” de les vies del tren.

Nova mobilitat viària

Jordi Masquef ha admès que l’estació intermodal farà “bascular la centralitat de llevant a ponent” de la ciutat. Però també ha avançat que ja s’ha planificat la nova mobilitat viària que l’acompanyarà. I dins tots aquells projectes que estan en estudi o bé en fase de redacció de projectes, l’alcalde de Figueres ha esmentat, per exemple, la nova sortida de l’AP-7 que enllaçarà amb l’estació, la duplicació de la variant de l’N-II o les rondes Nord i Sud (que, en el cas de la primera, inclou el túnel sota el castell de Sant Ferran).

13/3/2025 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.