Aquest era el títol de la jornada que es va fer a Girona el dissabte 10 de juny. Es tractava de presentar els nous projectes ferroviaris que s’estan impulsant a tot Catalunya. Membres de la nostra plataforma van assistir a aquesta interessant trobada.
Cal destacar que la immensa majoria d’aquests projectes són fora de l’àrea metropolitana. La bona notícia és que la Generalitat està tirant endavant els estudis de viabilitat de tots ells. En el cas concret de les comarques de Girona, serien els del Tram-Tren de la Costa Brava, el Tram-Tren de la Garrotxa i el Tramvia Lloret-Blanes-Palafolls.
El primer, partint de l’estació Renfe de Riudellots de la Selva, enllaçaria totes les poblacions del Baix Empordà, fins a tornar a connectar amb la línia de Portbou a l’estació de Flaçà. El segon, aniria d’Olot a Girona, tot passant per Besalú i Banyoles.
Tots aquests projectes estan pensats per permetre la connexió amb la xarxa ferroviària actual i, juntament amb la potenciació d’estacions ara marginades, com Vilajuïga i Camallera i amb una bona xarxa d’autobusos d’aportació, suposarien una autèntica revolució en el transport públic de les nostres comarques i obririen la porta a un turisme molt més sostenible.
No hi ha dubte que si aquests projectes van endavant, obren camí per poder plantejar-ne de nous en el futur; com seria un tramvia Vilafant-Figueres-Castelló-Roses.
L’estació de Figueres.
La possibilitat de traslladar a Vilafant l’estació del centre de Figueres va estar molt present en aquesta trobada. Diversos ponents van criticar durament aquesta opció per considerar-la molt negativa per a la mobilitat local i comarcal i per a la línia de Portbou. Entre ells i molt significativament, hi havia Pere Macias, qui havia estat conseller de la Generalitat, alcalde i diputat i actualment exerceix com a Coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, depenent d’ADIF. No és la primera vegada que Macias -─que va dir que traslladar/eliminar una estació del centre d’una ciutat era un pecat mortal─, critica públicament aquest possible trasllat.
Acord de la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Supremo.
Onze municipis havien presentat un contenciós administratiu contra la decisió de l’actual govern de Madrid de tancar un tram de la línia que anava de Madrid a València, tot passant per Cuenca.La sala ha acordat suspendre cautelarment aquest tancament, mentre examina el contenciós i emet una sentència definitiva. Sense aquesta suspensió, el tancament hagués estat irreversible, encara que els municipis haguessin acabat guanyant el contenciós. Després de molts anys d’abandonament, que l’havien deixada en molt mal estat, un tram d’aquesta línia ja va ser tancat l’any 2021.No només han tancat una altra línia de tren. Per si no n’hi havia prou, El PSOE proposava incloure, a la Llei de Mobilitat que s’estava tramitant, criteris per tancar més línies de tren.Convé recordar que l’Estat espanyol és a la cua d’Europa pel que fa als kilòmetres de xarxa ferroviària. Exactament el contrari del que passa amb la xarxa d’alta velocitat, que és la segona més extensa del món, després de la xinesa.
Comunicat juliol 2023