Renfe defensa que no hi ha diferències d’inversió entre Barcelona i Madrid

Blanco ha recordat que del “dels 4.600 milions d’euros d’inversió previstos al Pla de Rodalies 2.300 estan ja en execució”

El president de Renfe, Raül Blanco, ha assegurat aquest dijous que no hi ha diferència territorial entre les inversions en Rodalies a Catalunya i Madrid, ja que “la inversió en trens i estacions és molt similar”. En aquest sentit, Blanco ha explicat que des que és president de Renfe, “la Generalitat de Catalunya, titular del servei de Rodalies, no m’ha convocat a cap reunió” i ha afegit que “la voluntat de Renfe és sempre dialogar al servei del titular i dels usuaris”. També ha recordat que “segons un índex elaborat per la Comissió Europea, Catalunya és la quarta regió de 240 en competitivitat ferroviària” i ha afegit que “la puntualitat mitjana de Rodalies és del 93%, per davant de ciutats com Londres o Lisboa”.

A més, el president de Renfe ha assegurat que “Catalunya és peça fonamental per a Renfe, amb un compromís d’inversions molt important en xarxa i trens que s’anirà visualitzant en els pròxims anys”. Per defensar aquesta frase ha recordat que del “dels 4.600 milions d’euros d’inversió previstos al Pla de Rodalies 2.300 estan ja en execució” i ha destacat que a partir del 2025 els trens a Catalunya rebran una gran renovació amb la incorporació “de la flota de trens de Rodalies, que seran d’alta capacitat”. En aquest sentit, Blanco ha afegit que la construcció d’aquests nous trens té una gran impacta industrial a Catalunya “amb una inversió de 1.700 milions que garanteix 725 llocs de feina durant els sis anys” a la planta d’Alstom de Santa Perpètua de Mogoda.

Internacionalització

En el dia que Renfe ha iniciat la primera operació en solitari a l’estranger amb una nova connexió AVE entre Barcelona i Lió, el president de Renfe ha destacat que un dels eixos fonamentals de la companyia és la “internacionalització cap a mercats propers, començant per França”. Blanco també ha explicat que “el 28 de juliol es posarà en funcionament el trajecte Madrid-Barcelona-Marsella” i ha apuntat que “treballem per arribar a París el 2024”. El president de Renfe ha volgut valorar els projectes en l’àmbit internacional com l’AVE de Medina-la Meca a l’Aràbia Saudita o el Leo Express a la República Txeca i ha afegit que “estudiem noves connexions transfrontereres amb França, així com la possibilitat d’operar serveis regionals i línies d’alta velocitat en altres països europeus”. En aquesta línia, Raül Blanco ha demanat “reciprocitat” a França i Itàlia per operar en línies d’alta velocitat “amb les mateixes facilitats que SNCF i Trenitalia tenen a Espanya”.

Transport de mercaderies

Consultat pel transport de mercaderies per ferrocarril a Espanya, el president de Renfe ha admès que “és baix” i ha demanat una “reflexió general” per fer que “el transport ferroviari sigui més competitiu davant del transport per carretera, guanyant en multi modalitat”. Preguntat per si la infraestructura ferroviària pot col·lapsar-se en alguns punts, Blanco ha afirmat que “les infraestructures depenen d’Adif” però ha apuntat que “en el corredor d’alta velocitat estem arribant a uns nivells d’eficiència molt alts que es poden traslladar en altres punts”.

Finalment, preguntat per la recuperació dels trens nocturns que connectaven Barcelona amb altres ciutats europees, el president de Renfe ha assegurat que “econòmicament no són rendibles i només podran tornar a funcionar si s’inclouen com a servei públic, ja que les operadores hem de poder cobrir com a mínim els costos de producció”.

13/07/2023 El Món.cat

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.