Renfe programa més de 1.000 circulacions per carretera durant la interrupció de la circulació ferroviària entre Figueres i Portbou per obres de millora de l’electrificació

La companyia ofereix gairebé 6.300 places d’autobús cada cap de setmana de tall ferroviari -més de 56.400 durant tot el període d’afectació-, per garantir la mobilitat dels viatgers de les línies R11 i RG1 Les obres consisteixen a substituir la catenària flexible actual dels túnels per catenària rígida, per dotar de més qualitat i fiabilitat les instal·lacions

A partir del cap de setmana del 12 i 13 d’abril, i durant nou caps de setmana no consecutius, Renfe posa en marxa un pla alternatiu de transport amb 1.026 circulacions i més de 56.400 places a causa de les obres que Adif realitza per renovar la catenària entre Figueres i Portbou, i que comportaran la interrupció ferroviària entre aquestes estacions.

El tall es durà a terme els caps de setmana del 12-13 i 26-27 d’abril, 10-11 i 24-25 de maig, 14-15 de juny, 6-7 i 20-21 de setembre i 4-5 i 18-19 d’octubre. Els trens afectats són els que circulen entre Figueres i Portbou per ambdues vies entre les 5:00 hores del dissabte fins a les 5:00 hores del dilluns.

Renfe disposarà de 10 autobusos el dissabte i de 12 el diumenge, que realitzaran fins a 114 circulacions per cap de setmana, combinant un servei directe per carretera entre Figueres i Portbou, amb altres que efectuaran parades a les estacions intermèdies de Vilajuïga, llançà i Colera. Per garantir la fluïdesa del transbordament, la companyia ha programat la sortida dels autobusos amb l’arribada i sortida dels trens a Figueres i Portbou.

El diumenge 27 d’abril,  coincidint amb l’afectació al servei ferroviari per obres a l’entorn de La Llagosta, tots els trens de la línia R11 circularan entre Barcelona Sant Andreu i Mollet Sant Fost desviats per Cerdanyola Universitat-Montcada Bifurcació i connectant, novament, a Barcelona Sant Andreu. Aquesta modificació del servei comportarà un increment del temps de viatger però evitarà un transbordament als viatgers. 

El pla alternatiu de transport garantirà la mobilitat dels viatgers de les línies R11 i RG1 durant l’execució d’aquests treballs clau per substituir la catenària actual flexible per la rígida, cosa que contribuirà a la millora de l’eficiència energètica del sistema i l’augment de la fiabilitat, seguretat i durabilitat de la infraestructura.

Informació i atenció al client

Renfe ha posat en marxa una sèrie de mesures per a millorar la comunicació i l’atenció al client a les estacions afectades.

S’ha activat un reforç d’auxiliars d’informació i atenció al client en totes les estacions implicades, amb l’objectiu de garantir una atenció personalitzada i de qualitat per als viatgers. A més, s’ha implementat un reforç especial de senyalització per a facilitar la circulació i millorar la visibilitat dels punts d’interès.
Renfe recomana als usuaris que consultin els horaris i planifiquin els seus viatges amb antelació per a evitar possibles inconvenients.

Tota la informació sobre aquestes modificacions del servei, així com els horaris de trens i autobusos, es poden consultar en els expositors de les estacions dels trams afectats, en les pàgines web rodaliesdecatalunya.cat i renfe.com. També es pot consultar en el telèfon d’informació 900 41 00 41, app de Rodalies de Catalunya, així com en les xarxes socials @rodalies i @renfe.

07/04/2025 rodalies.gencat.cat

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.