Desenes de passatgers s’acumulen a l’estació de Figueres per l’inici del tall ferroviari a l’R11 fins a Portbou

Desenes de passatgers s’acumulen aquest dissabte a l’estació de Figueres coincidint amb l’inici del tall ferroviari a l’R11, entre aquesta ciutat i Portbou, per les obres de renovació de la catenària.

Renfe ha habilitat un servei alternatiu fluid per carretera amb autocars, però la gran afluència de passatgers provoca esperes que poden allargar-se fins a una hora. La majoria dels que arriben a l’estació són infants i joves d’esplais i caus de Catalunya, que aquest dissabte marxen de campament aprofitant les vacances de Setmana Santa.

“És molt oportú començar el tall ara”, ha dit irònicament Núria Pou de l’Espai Colònies de Sant Esteve de Granollers, que viatja amb un grup de 40 persones fins a Portbou.

L’estació de Renfe a Figueres està especialment concorreguda aquest dissabte per les obres de renovació de la catenària fins a Portbou, que executa Adif i que obliguen a tenir parada la circulació de trens en aquest tram. La interrupció del servei ha obligat Renfe a posar en marxa un pla alternatiu de transport per carretera. Tot i que els autocars circulen amb relativa fluïdesa i segons els horaris previstos, la gran afluència d’infants i joves d’esplais i caus catalans, que marxen de campaments aprofitant les vacances escolars de Setmana Santa, provoca esperes de fins a una hora.

Núria Pou, de l’Espai Colònies de Sant Esteve de Granollers, ha explicat a l’ACN que es van assabentar del tall dimecres i van modificar una mica l’itinerari, ja que en un inici pensaven anar fins a Cervera de la Marenda i han decidit quedar-se a Portbou. Tot i haver-se habilitat un servei alternatiu que aquest dissabte compta amb una desena d’autocars que cobreixen la línia, Pou considera que “en falten” si es té en compte que hi ha tants esplais que circulen per aquesta línia. I afegeix: “Tot i que hi ha informadors a l’estació, ens hem hagut d’espavilar els monitors per distribuir-nos, perquè ens demanen que siguem grups de màxim 25 persones”. En el seu cas, són 40 passatgers del mateix cau.

Un altre esplai que s’ha trobat amb aquesta casuística, sense haver-se’n assabentat abans, és el del Cau l’Elies de Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental); amb 27 membres que fan el viatge. “Ens hem trobat els treballadors de l’estació molt nerviosos amb tanta gent i crec que és evident que avui era un mal dia per començar les obres, amb l’inici de Setmana Santa”, trasllada la membre Laura Carbonell. El grup es dirigeix a Vilajuïga.

En la mateixa línia, Carlota Barceló, que viatjava amb un grup de sis persones procedents d’un esplai del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), ha hagut d’esperar una hora a l’estació per continuar el trajecte fins a Llançà amb tren. Barceló ha dit que, tot i això, se’ls ha informat molt bé.

Nou caps de setmana

Els treballs comportaran la interrupció del servei ferroviari entre Figueres i Portbou durant nou caps de setmana no consecutius. Aquest és el primer tall programat, i es repetirà els dies 26 i 27 d’abril, 10 i 11 i 24 i 25 de maig, 14 i 15 de juny, 6 i 7 i 20 i 21 de setembre, així com el 4 i 5 i el 18 i 19 d’octubre. Les afectacions es produiran entre les cinc del matí del dissabte i la mateixa hora del dilluns, afectant els trens que circulen per ambdues vies entre les dues estacions de l’Alt Empordà.

Renfe ha habilitat un servei alternatiu amb 1.026 circulacions i més de 56.400 places disponibles durant tot el període d’obres. Cada cap de setmana es programen fins a 114 expedicions amb 10 autobusos els dissabtes i 12 els diumenges. Els vehicles combinen trajectes directes entre Figueres i Portbou amb d’altres que fan parada a Vilajuïga, Llançà i Colera. El servei s’ha coordinat amb els horaris de sortida i arribada dels trens a Figueres i Portbou per facilitar el transbordament, que poden consultar-se ne línia.

12/04/2025 Diari de Girona

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.