Agnès Lladó destaca «l’acord històric» per desencallar els passos a nivell de Figueres

La supressió dels passos a nivell a Figueres serà objecte d’una inversió plurianual dels pressupostos de l’Estat que començarà l’any que ve amb una partida 250.000 euros

Esquerra Republicana anuncia aquest dijous, 25 de novembre, que ha desencallat dos projectes cabdals per a la mobilitat de la demarcació de Girona com és el projecte per fer el baixador del TAV a l’aeroport de Girona i l’eliminació dels passos a nivell del tren a Figueres a través de l’acord que s’ha arribat durant la negociació dels pressupostos de l’Estat. En concret, la supressió dels passos a nivell a Figueres serà objecte d’una inversió plurianual que començarà l’any que ve amb una partida 250.000 euros pel projecte.

L’acord resol una demanda històrica per a la capital de l’Alt Empordà que fins ara mai s’havia assolit i resol un tema de seguretat ciutadana i de cohesió social, tal i com sempre ha reivindicat l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó. A l’acord també s’hi sumen d’altres partides com la millora dels accessos i entorn de Santa Maria de Lladó (BCIN), amb 600.000; 1,5 milions d’euros per al nou Arxiu Provincial Girona; 400.000 euros per la restauració de la muralla d’Hostalric; la construcció d’una rotonda a la carretera N-260 a Llançà per 500.000€; el projecte de millora de la carretera N-260 Ripoll-Sant Joan Abadesses per 100.000 euros, i 50.000 euros per a l’execució d’un pas subterrani al passeig Ragull de Ripoll, entre altres.

Els acords permeten desencallar projectes llargament reivindicats i que han suposat un greuge històric per la demarcació de Girona tant pel que fa a la mobilitat, com a la seguretat o a la competitivitat del territori. El diputat al Congrés, Joan Margall, ha destacat que aquest acord permet a la demarcació tirar endavant diversos projectes i infraestructures clau per facilitar i millorar la qualitat de vida a la ciutadania.

“Des d’Esquerra Republicana treballem per la gent i sempre pensant en el bé comú i en arrancar compromisos reals. La nostra responsabilitat, mentre aconseguim la República Catalana, és ser útils a la ciutadania i treballar per obtenir tots els recursos possibles per garantir el progrés econòmic i la cohesió territorial des d’una perspectiva verda, social i feminista”, ha manifestat Margall.

Per la seva part, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha mostrat la seva satisfacció perquè “per fi es fa justícia i es podrà relligar la ciutat i acabar amb aquesta cicatriu que suposen els passos a nivell al centre de la ciutat”. “Esquerra ha aconseguit un acord que ens permet acabar amb un dèficit històric inversor a la ciutat i la comarca i dona resposta una demanda de la ciutadania que fins ara mai ningú havia aconseguit desencallar”, ha afegit l’alcaldessa.

Per la seva part, el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha destacat també la importància de la construcció del baixador a l’aeroport i ha dit que la connexió amb la ciutat és una obra “absolutament necessària”. “El projecte és una excel·lent alternativa per fer passos endavant en matèria de sostenibilitat i mobilitat en el territori i també pel que fa al desenvolupament econòmic de Girona i les comarques gironines, tan necessari en aquests moments”, assegura Ayats, que posa en valor “l’aeroport de Girona com a peça clau del sistema aeroportuari català”.  

25/11/2021 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.