ÉS UN PAS, SÍ, PERÒ ÉS UN PAS ENRERE.
Efectivament, per part de l’estat tot queda en promeses, condicionades a l’aprovació dels pressupostos en els anys següents. Una aprovació que, veient el que ha passat enguany, és dubtós que es produeixi.
Convé llegir atentament el que diuen:
“El Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat acorden signar durant l’any 2025 un protocol de col·laboració entre totes les administracions implicades, que posteriorment haurà de ser desenvolupat en un conveni de finançament, que permeti garantir la redacció dels projectes i execució de les obres de la fase 2 de la variant de Figueres i les actuacions a realitzar en l’estació d’alta velocitat de Figueres Vilafant, per permetre que aculli els serveis d’ample convencional, que serà subscrit en aquest mateix any, sempre que quedi garantit el finançament previst en aquest a la Llei de pressuposts generals de l’Estat per al 2025 i els aprovats en exercicis posteriors”.
Com recordareu, el llavors secretari d’estat d’infraestructures, Xavier Flores, va venir a Figueres i va prometre solemnement que el projecte d’obres del trasllat de l’estació es licitaria el mes de juliol… del 2023.
A la darrera reunió del Comissionat creat per l’ajuntament de Figueres (24/01/2025), van informar que havien anat a Madrid i que el “Ministerio” s’havia compromès a licitar el projecte d’obres en un termini molt breu, de mesos.
Ara, estat i Generalitat arriben a un acord pel qual comprometen les administracions implicades a signar “durant l’any 2025” un protocol de col·laboració, “que posteriorment haurà de ser desenvolupat en un conveni de finançament, que permeti garantir la redacció dels projectes i execució de les obres”. És a dir, que el “Ministerio” torna a incomplir la promesa de licitar el projecte d’obres del trasllat, condicionant-lo a la signatura prèvia d’un protocol i d’un conveni de finançament. En definitiva, dilaten el procés i ja anuncien que no estan disposats a pagar, en solitari, aquestes obres faraòniques.
A destacar també un altre aspecte. Recordem que el que pretenia l’ajuntament era traslladar a Vilafant les estacions de tren i d’autobusos i agrupar-les en una estació intermodal que s’hauria de construir a prop d’on ara hi ha la de l’AVE. Doncs bé, el text no en diu res d’això i del que parla és de “les actuacions a realitzar en l’estació d’alta velocitat de Figueres Vilafant, per permetre que aculli els serveis d’ample convencional”, que és una cosa molt diferent.
En conclusió, l’estat i la Generalitat, amb aquest acord, tornen a posar el cronòmetre a zero i clarament difereixen dels projectes de l’ajuntament. Tot un èxit després de 20 anys !!
Per la nostra banda, continuem reclamant el debat públic, que s’ha esquivat durant molts anys i defensant l’alternativa del soterrament. Un soterrament en trinxera, com a Vic, que eliminaria els passos a nivell i mantindria les estacions al centre, que seria molt més barat, molt més ràpid i molt més senzill de fer i que no tindria cap impacte ni sobre el paisatge ni sobre les terres agrícoles.
Convé recordar que en els vint anys que l’ajuntament de Figueres ha estat fent volar els coloms del trasllat de les estacions, una dotzena llarga de municipis catalans -alguns d’ells molt més petis que Figueres- han solucionat el problema amb diverses modalitats de soterrament. Per tant, és perfectament legítim dir que la seva estratègia ha estat un fracàs i que convindria rectificar.
FIGUERES, 19/02/2025
DEFENSEM EL TREN DE L’EMPORDÀ
………………………………………………………………………………
*ANNEX:
Text sencer de la comissió d’Inversions en infraestructures, prevista a la disposició addicional tercera de l’Estatut d’autonomia de Catalunya
ACORD SOBRE EL PROJECTE CONSTRUCTIU DE LA VARIANT FERROVIÀRIA DE FIGUERES A LA LÍNIA FÈRRIA BARCELONA-PORTBOU I EL REMODELATGE DE L’ESTACIÓ DE LA LÍNIA D’ALTA VELOCITAT DE VILAFANT
En data de 28 de setembre de 2006, el Ministeri de Foment (actualment, de Transports i Mobilitat Sostenible) i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya van signar un protocol de col·laboració per a l’execució de diferents actuacions en matèria ferroviària a Catalunya. Amb relació a la variant de la línia ferroviària al seu pas per la ciutat de Figueres, aquest document determina que el Ministeri de Foment és l’organització responsable de l’execució de les obres.
En data de 26 d’octubre de 2007, la Secretaria General per a la Prevenció de la Contaminació i el Canvi Climàtic publica la Resolució per la qual es formula la declaració d’impacte ambiental de l’estudi informatiu Línia Barcelona-Portbou, variant de Figueres (Girona) (BOE núm. 257, de 26 d’octubre de 2007), pas preceptiu per poder procedir a l’execució de les obres incloses en l’estudi informatiu.
El 17 de novembre d’aquell mateix any, la Secretaria d’Estat d’Infraestructures i Planificació publica, amb caràcter definitiu, la Resolució per la qual s’aprova l’Expedient d’informació pública i oficial i, definitivament, l’Estudi informatiu de la línia Barcelona-Portbou, variant de Figueres (BOE núm. 276, de 17 de novembre de 2007).
El Ministeri de Foment, a través de la Societat Estatal d’Infraestructures del Transport Terrestre, va adjudicar al juny de 2008 el contracte de les obres de la variant de Figueres, línia Barcelona-Portbou, fase 1. Amb un pressupost d’adjudicació de 32.377.091,00 euros. Actuació que va ser posada en servei al desembre de 2010.
En el procés d’elaboració del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de la ciutat de Figueres, que va culminar a l’agost de 2023 amb l’aprovació definitiva i publicació del Pla per part de la Comissió de Territori de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, el ministeri competent en transports ha emès diferents informes que en condicionen el contingut.
Finalment, en data de 23 de febrer de 2023 la Subdirecció General de Planificació Ferroviària emet un informe al POUM que accepta les modificacions introduïdes per l’Ajuntament a instància de la mateixa Subdirecció. Amb aquest informe l’Ajuntament de Figueres pot procedir finalment a l’aprovació provisional del POUM sense observacions del ministeri competent en matèria ferroviària.
Notícia de premsa: empordà.info