Defensem el Tren de l’Empordà veu l’acord de la bilateral com un “pas enrere” perquè posa de nou “el cronòmetre a zero”

Acusa l’Estat de “dilatar el procés” davant “una obra faraònica” i reclama soterrar les vies al centre de Figueres

Defensem el Tren de l’Empordà veu l’acord entre l’Estat i la Generalitat en relació a l’estació de Figueres com un pas enrere” que posa “el cronòmetre a zero”. En un comunicat, l’entitat assegura que el ministeri “torna a incomplir” la promesa de licitar el projecte d’obres del trasllat de l’estació convencional a la de l’AVE i el condiciona a la signatura “prèvia” d’un protocol i un conveni de finançament. “En definitiva, dilaten el procés i ja anuncien que no estan disposats a pagar, en solitari, aquestes obres faraòniques”. En aquest sentit, tornen a reclamar el “debat públic” i el soterrament de les vies al centre de la ciutat.

Al comunicat de premsa, l’entitat parafraseja l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, assegurant que l’acord anunciat aquesta setmana “és un pas, sí, però és un pas enrere”. “Efectivament, per part de l’estat tot queda en promeses, condicionades a l’aprovació dels pressupostos en els anys següents. Una aprovació que, veient el que ha passat enguany, és dubtós que es produeixi”, afirmen.

Sobre això, Defensem el Tren recorda que l’aleshores secretari d’Estat d’Infraestructures, Xavier Flores, va prometre a principis de 2023 que aquell mateix estiu es licitaria el projecte. Tot i això, a l’acord bilateral Estat i Generalitat es comprometen ara a signar “durant el 2025” un protocol de col·laboració, “que posteriorment haurà de ser desenvolupat en un conveni de finançament, que permeti garantir la redacció dels projectes i execució de les obres”.

Un acord que, segons l’entitat, evidencia que el ministeri “torna a incomplir” la promesa de licitar el projecte i el condiciona a la signatura del protocol i un conveni de finançament.

A més, asseguren que les pretensions de l’Ajuntament no concorden amb les de l’estat perquè l’acord només diu de “les actuacions a realitzar en l’estació d’alta velocitat de Figueres-Vilafant, per permetre que aculli els serveis d’ample internacional”. El que consideren “molt diferent” del trasllat a Vilafant de les estacions de tren i autobusos agrupant-les en una, que contempla Figueres.

“En conclusió, l’estat i la Generalitat, amb aquest acord, tornen a posar el cronòmetre a zero i clarament difereixen dels projectes de l’ajuntament. Tot un èxit després de 20 anys”, ironitzen al comunicat.

Finalment, l’entitat torna a reclamar un debat públic que consideren que s’ha “esquivat durant molts anys” i defensen l’alternativa del soterrament. “Un soterrament en trinxera, com a Vic, que eliminaria els passos a nivell i mantindria les estacions al centre, que seria molt més barat, molt més ràpid i molt més senzill de fer i que no tindria cap impacte ni sobre el paisatge ni sobre les terres agrícoles”, insisteixen.

Amb tot, afirmen que durant aquests 20 anys Figueres ha estat “fent volar coloms” del trasllat de les estacions mentre una dotzena llarga de municipis catalans “han solucionat el problema amb diverses modalitats de soterrament”. “Per tant, és perfectament legítim dir que la seva estratègia ha estat un fracàs i que convindria rectificar”, conclouen.

19/02/2025 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.