El PDeCAT critica el trasllat de l’estació de Figueres a Vilafant

“Va en detriment de la dinamització econòmica de la ciutat i de la vertebració del territori”

Els candidats al Congrés i Senat del PDeCAT-EspaiCiU a Girona, s’han mostrat crítics aquest dijous amb el trasllat de l’estació convencional del centre de Figueres cap a Vilafant, en la seva visita a les instal·lacions.

La formació assegura que les preocupacions dels usuaris es centren en “la problemàtica de mobilitat per a desplaçar-se a l’estació d’alta velocitat“, ja que afirmen que en l’actualitat molts figuerencs es desplacen a l’estació a peu perquè està al centre de la ciutat. A més, asseguren que “d’altres usuaris que provenen d’altres municipis de la comarca per fer compres, tràmits o anar a l’hospital prefereixen que no es traslladi l’estació fins a Vilafant. També els preocupa els preus de l’aparcament, les places que hi haurà i si seran suficients, els accessos un cop es traslladi”.

Pol Pérez, candidat al Congrés, ha remarcat que “el tren convencional té molts més usuaris que l’alta velocitat”. Mentre que Alícia Fuentes, candidata al Senat, assegura que el trasllat “va en detriment de la dinamització econòmica de la ciutat i de la vertebració del territori”.

13/07/2023 Diari de Girona

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.