El trasllat de l’estació de tren de Figueres fins a Vilafant té detractors

La CUP, de la coalició Guanyem, en el govern, s’hi mostra contrària i també ho fa la Iaeden

També n’és contrària la Plataforma de Promoció de Transport Públic

L’anunci del trasllat de l’estació de tren convencional anunciada pel govern de Figueres no és una bona notícia per a tothom. Ni la CUP de Figueres, formació que forma part del govern local dins de Guanyem Figueres (amb un regidor); ni la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden), ni tampoc la Plataforma de Promoció de Transport Públic (PTP) consideren que hagi estat un encert .

La CUP creu que la decisió és “greu” i el mateix dia de l’anunci es va mostrar “molesta” per la notícia donada pel representat del Ministeri de Transports, Xavier Flores, acompanyat de l’alcaldessa, Agnès Lladó, i el vicealcalde, Pere Casellas. La CUP es mostra “perplexa” que ERC “accepti l’opció més cara i allunyada dels beneficis socials i econòmics que porten totes les ciutats a voler una estació de tren al centre”.

Per a la CUP el trasllat de l’estació de tren a Vilafant “farà perdre capitalitat a Figueres” i va en detriment “de l’interès general”. La formació anticapitalista lamenta “la inviabilitat econòmica i social del projecte, així com l’impacte ambiental, farà que no prosperi i es perdi una oportunitat d’or per mantenir l’estació al centre de la ciutat amb condicions”. Finalment el cap de llista en les municipals del maig, Xavier Colomer, va manifestar que l’anunci de Lladó i Casellas suposa una “fissura” en les relacions entre ERC, el PSC i la CUP, fet que “complica compartir un projecte ” després de les eleccions.

Així mateix, la Iaeden és favorable al cobriment i la permanència de les estacions on són ara. Esgrimeixen diversos arguments, entre els quals destaquen que el cobriment permet mantenir l’estació al centre, mentre que el trasllat a Vilafant l’allunya de la majoria de la població.

També que el trasllat obliga a fer obres d’infraestructura com ara aparcaments i accessos, i es pregunta “qui pagarà aquestes obres complementàries”. Van remarcar així mateix que en els darrers 15 anys, “mentre els alcaldes feien volar coloms amb la intermodalitat, un munt de ciutats catalanes han resolt el problema amb diferents modalitats de cobriment”. Per acabar, la Plataforma de Promoció de Transport Públic (PTP) va ratificar a la cadena Ser que n’eren contraris. “A Cambrils i Salou van traslladar l’estació del centre cap als afores i en dos anys han perdut el 75% dels passatgers”, va dir Josep Maria Olivé, portaveu de la plataforma.

27/02/2023 El Punt Avui

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.