Els alcaldes dels pobles amb estació de tren a l’Alt Empordà s’uneixen per actuar conjuntament

Els alcaldes de pobles de l’Alt Empordà que tenen estació de tren s’han reunit a Figueres per decidir-ne el futur. L’objectiu és la coordinació d’accions davant l’administració per a la millora de la xarxa ferroviària a la comarca. L’Ajuntament de Figueres els ha informat dels projectes de l’Estat de les infraestructures ferroviàries i viàries que incideixen a l’àrea urbana i a la resta de la comarca.

A la reunió que es va celebrar divendres es van tractar temes com la construcció de la nova estació intermodal Figueres Vilafant amb el tren d’alta velocitat i l’intermodal. Es va posar de manifest el compromís del Ministeri de Transports i ADIF per garantir la continuïtat del servei ferroviari de viatgers des de la nova Estació fins a Portbou, mantenint l’enllaç internacional.

Nova estació Vilafant

La nova estació intermodal Figueres Vilafant es convertirà en un hub de comunicacions de dimensió supracomarcal i amb una forta interrelació amb les altres estacions empordaneses, fet que facilita els transbords dels viatgers d’alta velocitat amb qualsevol de les estacions empordaneses.

Adif inverteix per millorar les estacions de Camallera i Vilajuïga per fer viable l’aturada dels trens de mitja distància. 

Tren Girona-Figueres-Perpinyà

Els alcaldes van acordar un Grup de treball dels alcaldes amb estació de ferrocarril per a la col·laboració i coordinació d’accions davant les administracions. Manifestar també el suport a les estacions de Camallera i Viljuïga perquè s’aturin els trens de mitja distància i plantejar la creació d’un tren transfronterer Girona-Figueres-Perpinyà.

03/12/2023 Diari de Girona

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.