Els municipis de l’entorn fa temps que lluiten per revifar l’estació de Vilajuïga

Els alcaldes de Vilajuïga i Roses tenen molt clara la potencialitat d’aquest punt ferroviari

Entre Figueres i Portbou, només Peralada ha abaixat els braços, aquests darrers anys, en la lluita per mantenir i potenciar l’estació de tren. Els combois fa temps que no s’aturen a la cruïlla de la carretera de Vilanova de la Muga i el vell edifici de l’estació va ser enderrocat per Adif.

L’impuls, per part de l’estat espanyol, de l’estació intermodal de Figueres-Vilafant ha potenciat les activitats reivindicatives del col·lectiu Defensem el tren de l’Empordà, que vol evitar qualsevol pèrdua del transport públic ferroviari en aquesta línia i mantenir l’actual estació convencional de Figueres en el seu espai actual, però amb les vies soterrades.

La importància de Vilajuïga com a espai estratègic per al transport públic ferroviari ha estat posat damunt la taula pels alcaldes de la zona des de fa temps. Les darreres notícies sobre la important inversió que Adif farà a la seva estació «no és fruit de cap casualitat, fa molt temps que treballem per aconseguir-ho i per fer que sigui útil per a tots els pobles del voltant», diu l’alcalde Xavier Llorente, un ferm defensor del transport públic.

En ser Roses la població més gran d’aquesta àrea, l’alcalde Joan Plana no amaga que toca al seu municipi «liderar un projecte col·lectiu de reivindicacions d’aquesta estació sense que això ens situï per sobre de cap altre poble, perquè tots som rellevants i tots ho necessitem». Des del seu punt de vista, «toca respectar el debat que hi ha obert a Figueres sobre les seves estacions, però estiguin on estiguin, el més important és garantir l’accessibilitat a tots els usuaris de la comarca a Figueres i, en aquest sentit, potenciar la línia de Portbou és clau, amb Vilajuïga com a punt estratègic».

21/05/2023 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.