Els trens de mitja distància podran aturar-se a l’estació de Camallera

«Aquesta important actuació ens permetrà culminar amb una reivindicació històrica del nostre municipi», diu l’alcalde, Esteve Gironès

L’Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies ha aconseguit l’aturada de trens de mitja distància a l’estació del municipi. «Després de la feina feta durant els darrers anys, a través de requeriments realitzats a diferents organismes oficials i nombroses reunions mantingudes amb Adif, finalment, tenim la confirmació que es duran a terme obres de millora a l’estació de tren de Camallera», remarca l’alcalde, Esteve Gironès, afegint que això representa «una molt bona notícia, tant pel nostre municipi, com pels del voltant, ja que permetrà que s’aturin a la nostra estació gairebé el doble de trens que els que ho fan ara».

Aquestes obres consistiran en la construcció de passos inferiors adaptats, mitjançant rampa i escales en una banda de les vies i ascensor a l’altra, l’ampliació de les andanes fins a 210 metres, així com altres actuacions de millora necessàries perquè s’hi puguin aturar els trens de mitja distància.

Des del passat mes de novembre, el procés està en fase de redacció de projectes, amb un període previst d’execució de catorze mesos, període que finalitzarà a finals d’aquest any 2022. Després d’aquest període, es farà la licitació i, seguidament, les obres, les quals està previst que comencin durant el quart trimestre del 2023, el termini màxim per acabar-les serà a finals de l’any 2024.

La inversió prevista per part d’Adif per poder dur a terme aquestes actuacions és d’aproximadament 1,5 milions d’euros, i ja es disposa de la corresponent dotació pressupostària per part del Ministeri de Foment del govern espanyol.

«Aquesta important actuació ens permetrà culminar amb una reivindicació històrica del nostre municipi, millorant la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes i la dels municipis propers, mitjançant una major freqüència de trens i fomentant la mobilitat sostenible», segueix.

Quan les obres de l’estació estiguin enllestides, s’ampliaran els horaris d’aturada i es fomentarà la mobilitat sostenible, amb un servei de bus en hores punta que unirà Camallera amb l’Escala, aturant-se a Ventalló, Viladamat i l’Escala.

L’estació de trens de Camallera dona servei a diversos municipis de la subcomarca, amb una població aproximada d’unes 25.000 persones, sent el municipi proper de més població el de l’Escala. Amb l’aturada dels trens de mitja distància, l’estació de Camallera passarà a ser una de les de major nombre de viatgers de la zona.

10/02/2022 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.