Examen a Rodalies: retrasos graves cuatro de cada cinco días y más de 2.000 trenes cancelados

elDiario.es accede por primera vez a los informes oficiales de Adif en los que se refleja, día por día, el detalle de todas las incidencias significativas que sufrieron las Cercanías de Catalunya en el año 2022

Cerca de medio millón de catalanes utilizan a diario Rodalies, el servicio de Cercanías de Renfe que cose el Área Metropolitana de Barcelona. Unos usuarios para quienes los retrasos y los trenes cancelados no son una realidad ajena. Gracias a una solicitud de transparencia, elDiario.es ha accedido por primera vez al detalle de todas las incidencias que a lo largo del año 2022 produjeron retrasos acumulados de más de 100 minutos y que en total provocaron la cancelación de más de 2.000 trenes (1.976 de Rodalies y 183 de Media Distancia).

Estos datos, oficiales y elaborados por Adif, permiten situar cada suceso en un lugar específico y una fecha, así como las razones detrás de cada incidente. En conjunto, el pasado año hubo 284 días con alguna incidencia grave, lo que supone 4 de cada 5 días con problemas en uno o varios puntos de la red. Hubo además un total de 17.667 trenes de Rodalies afectados por retrasos, lo que supone afectaciones en torno al 5,6% de los convoyes operados, además de otros 3.933 de Media Distancia.

Llegir més: https://www.eldiario.es/catalunya/examen-rodalies-retrasos-graves-cuatro-cinco-dias-2-000-trenes-cancelados_1_10172162.html

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.