Figueres crea un Comissionat per afrontar la “transformació ferroviària de la ciutat” amb l’exalcalde Joan Armangué al capdavant

Estarà format per 19 membres que, segons el consistori, són de “reconegut prestigi i experiència” en àmbits com el d’infraestructures i urbanisme

Cap dels membres del Comissionat serà retribuït

El ple municipal de l’Ajuntament de Figueres ha aprovat la creació del Comissionat per a la transformació ferroviària de la ciutat, liderat per l’exalcalde Joan Armangué. L’acompanyarà un grup de 19 membres que, segons el consistori, són de “reconegut prestigi i experiència” en els àmbits d’infraestructures, arquitectura i urbanisme, logística, administració pública, i de desenvolupament econòmic i empresarial a la comarca. Cap dels membres serà retribuït

En aquest sentit, la creació d’aquest Comissionat es considera clau per part de l’Ajuntament, i és que l’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Figueres, “obre una etapa de grans reptes per a la transformació de la ciutat”. Un d’ells és la redefinició de la xarxa ferroviària que travessa la ciutat, la connexió amb el tren d’alta velocitat, la mobilitat i les infraestructures viàries que cal desencallar en el marc d’aquesta transformació. Per aquest motiu el govern municipal ha impulsat la creació d’aquest Comissionat per la transformació ferroviària de Figueres.

Els objectius d’aquest nou ens seran els següents. D’una banda, voldrà ser una font d’assessorament en matèria d’infraestructures ferroviàries i viàries, dels plans i projectes que se’n derivin, així com de l’anàlisi i estudi dels efectes induïts, tant en l’àmbit social, econòmic, urbanístic i de mobilitat, a Figueres i l’Alt Empordà. D’altra banda, farà el seguiment dels projectes i obres d’infraestructures ferroviàries i viàries, derivades de la construcció de la Variant de Figueres del tren convencional i de l’Estació intermodal Figueres-Vilafant, així com de la implantació del Corredor Mediterrani al seu pas i dels seus efectes per l’Alt Empordà.

Així mateix, el Comissionat vol impulsar la col·laboració i coordinació amb el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA) i el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, així com dels seus organismes dependents (ADIF, RENFE, INCASOL) i d’altres ens supramunicipals. Alhora, vol engegar la col·laboració i coordinació amb els ajuntaments de l’àrea urbana i de la comarca.

Al mateix temps, la intenció és formular propostes d’actuació per a la transformació urbanística, social, econòmica i de mobilitat a les zones urbanes relacionades amb la construcció de l’Estació intermodal Figueres-Vilafant i de l’alliberament de l’actual traçat ferroviari al seu pas per la ciutat. A la vegada, es vol impulsar la informació i participació ciutadana en relació als plans, projectes i obres derivats de la transformació ferroviària i dels seus efectes induïts. Establir mecanismes de treball amb els Serveis Tècnics (SSTT) i diferents àrees municipals, potenciant un funcionament transversal.

Qui formarà part del Comissionat?

El Comissionat per a la transformació ferroviària de la ciutat de Figueres estarà format pels següents membres:

  • JOAN ARMANGUÉ. (Figueres, 1953). Economista i polític català. Exalcalde de Figueres.
  • JORDI AGUSTÍ VERGÈS. (Figueres, 1960). Enginyer industrial. Exdirector de l’ACA. Gerent del Consorci de la Costa Brava.
  • MANUEL ALMEIDA ADEGA. (Lleida, 1957). Enginyer tècnic. Federació d’Associacions de Barris de Figueres (FABF).
  • ANNA BARCELÓ PUIG. (Maó, 1962). Arquitecta municipal de Roses.
  • CONSOL CANTENYS ARBOLÍ. (Figueres, 1962). Senadora. Exalcaldessa de Vilafant.
  • ALBA CARRÉ COLLS. (Castelló d’Empúries, 1985). Directora General Grup Calsina Carré. Joves empresaris «Som el que creem».
  • RICARD FONT HEREU. (la Seu d’Urgell, 1971). Expresident de Ferrocarrils de la Generalitat. Director general de BIMSA.
  • JUDITH GIFREU FONT. (Figueres, 1969). Exdirectora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Professora titular dret administratiu (UAB). Membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya.
  • LLUÍS GRATACÓS SOLER. (Figueres, 1958). Arquitecte municipal de Vilafant.
  • PERE MACIAS ARAU. (Olot, 1956). Exconseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. Coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya.
  • JAVI MARTIN UCEDA. (Figueres, 1990). Geògraf. Professor Geografia urbana i ordenació del territori (UdG).
  • JUDIT MORISCOT GAZULES. (Figueres, 1979). Empresària. Directiva empresa industrial (Polígon del Pont del Príncep).
  • MANEL NADAL FARRERAS. (Girona, 1953). Exsecretari per a la Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. Membre del Consell d’Administració de RENFE Viajeros.
  • PERE PADROSA PIERRE. (Figueres, 1965). Exdirector Gral. de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. President del Grup Padrosa.
  • MONTSE PALMA MUÑOZ. (Figueres, 1959). Exdiputada al Congrés. Exregidora de l’Ajutnament de Figueres. Professora de la Facultat d’Educació i Psicologia (UdG).
  • DANA PALMADA CASTELLS. (Figueres, 1985). Arquitecta. Delegada COAC Alt Empordà.
  • VÍCTOR PUGA LÓPEZ. (Girona, 1972). Advocat. Gerent de Promoció Institucional i Contractació de Nous Productes de RENFE Viajeros. Exalcalde de l’Escala.
  • ANNA REIXACH PALAGÓS (Figueres, 1975). Empresària. Directora executiva grup de restauració.
  • MANEL TORO COLL. (Figueres, 1956). Advocat. President del Cercle Euram.
  • JAUME TORRENT GENÍS. (Figueres, 1957). Arquitecte. Excap del SSTT d’Urbanisme de la Generalitat a Girona.

07/09/2023 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.