Foment del Treball proposa convertir en ample europeu la línia ferroviària entre Portbou i Figueres

Convertir en ample europeu la línia ferroviària entre Portbou i Figueres per “potenciar” el transport de mercaderies per ferrocarril. Aquesta és una de les propostes de Foment del Treball en matèria de xarxa viària a Catalunya. Un seguit de mesures que es recullen a l’informe El dèficit d’inversió en infraestructures a Catalunya 2009-2023, presentat aquest dimarts.

Aprofitant la presentació del document, l’entitat patronal catalana va denunciar que Catalunya pateix un dèficit en infraestructures —provocat tant per l’Estat com per la Generalitat— de fins a 42.500 milions d’euros entre 2009 i 2023. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va titllar la xifra “d’escandalosa” i va apel·lar a la responsabilitat de les administracions públiques per resoldre “d’una vegada per totes els problemes d’inversions”.

En aquest sentit, Foment ha identificat cinc eixos sobre els quals millorar les infraestructures de Catalunya: la mobilitat en ferrocarril, la seguretat viària i la interconnexió entre territoris; la connectivitat internacional, avançar en l’autoabastament híbrid; i el transport ferroviari de mercaderies. Del darrer, alerten que representa aproximadament només el 4,5% del total, un tant per cent que s’allunya de la mitjana europea, que és del 18%. Per aquest motiu, l’entitat considera que potenciar-lo és “crucial” per reduir la congestió viària i les emissions” i per millorar “la competitivitat econòmica del sector logístic”. Així, diuen, es contribuiria a un desenvolupament sostenible i a “una millor integració en el mercat europeu”. Per això proposen una sèrie d’actuacions, una de les quals és convertir en ample europeu la línia Portbou-Figueres.

Integració al mercat europeu

L’entitat patronal catalana assenyala que aquest canvi —juntament amb la resta d’actuacions que proposen — podria potenciar la integració al mercat europeu, ja que permetria la continuïtat de trens de mercaderies en ample únic fins a Portbou. Actualment, l’ample de via d’aquest tram és l’ibèric, és a dir, de 1668 mm entre les cares internes dels carrils. L’europeu o estàndard, en canvi, és de 1435 mm, i és el que utilitzen la majoria de línies d’alta velocitat. És el tipus de via més estesa arreu del món.

Cal recordar que el 2021, el servei català de Rodalies anunciava que tenia prevista una inversió de 6.345 milions d’euros fins al 2030 en millores. Una d’elles era la implantació d’ample europeu a Figueres-Portbou. Així mateix, el 2022 el lobby ferroviari Ferrmed va presentar a la Cambra de Comerç les primeres conclusions de l’estudi a escala d’Europa sobre les necessitats de futur, una de les quals era que “l’ample europeu de Figueres a Portbou és una prioritat per al transport de mercaderies en tren”.

Altres propostes de Foment

La resta de propostes que Foment aporta per potenciar el transport de mercaderies a Catalunya és completar l’execució del corredor del Mediterrani al seu pas per Catalunya, executar les estacions intermodals de Lleida i de l’Aldea i planificar una nova línia transversal ferroviària.

L’entitat patronal també remarca que, tenint en compte que el tant per cent de transport de mercaderies que s’efectua amb ferrocarril a Catalunya (4,5%) s’allunya de la mitjana europea (18%), considera fonamental que es pugui augmentar a un 8,5% anual “per poder assolir una quota modal superior al 10% l’any 2026 (actualment és del 4%)”.

18/07/2024 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.