Convertir en ample europeu la línia ferroviària entre Portbou i Figueres per “potenciar” el transport de mercaderies per ferrocarril. Aquesta és una de les propostes de Foment del Treball en matèria de xarxa viària a Catalunya. Un seguit de mesures que es recullen a l’informe El dèficit d’inversió en infraestructures a Catalunya 2009-2023, presentat aquest dimarts.
Aprofitant la presentació del document, l’entitat patronal catalana va denunciar que Catalunya pateix un dèficit en infraestructures —provocat tant per l’Estat com per la Generalitat— de fins a 42.500 milions d’euros entre 2009 i 2023. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va titllar la xifra “d’escandalosa” i va apel·lar a la responsabilitat de les administracions públiques per resoldre “d’una vegada per totes els problemes d’inversions”.
En aquest sentit, Foment ha identificat cinc eixos sobre els quals millorar les infraestructures de Catalunya: la mobilitat en ferrocarril, la seguretat viària i la interconnexió entre territoris; la connectivitat internacional, avançar en l’autoabastament híbrid; i el transport ferroviari de mercaderies. Del darrer, alerten que representa aproximadament només el 4,5% del total, un tant per cent que s’allunya de la mitjana europea, que és del 18%. Per aquest motiu, l’entitat considera que potenciar-lo és “crucial” per reduir la congestió viària i les emissions” i per millorar “la competitivitat econòmica del sector logístic”. Així, diuen, es contribuiria a un desenvolupament sostenible i a “una millor integració en el mercat europeu”. Per això proposen una sèrie d’actuacions, una de les quals és convertir en ample europeu la línia Portbou-Figueres.
Integració al mercat europeu
L’entitat patronal catalana assenyala que aquest canvi —juntament amb la resta d’actuacions que proposen — podria potenciar la integració al mercat europeu, ja que permetria la continuïtat de trens de mercaderies en ample únic fins a Portbou. Actualment, l’ample de via d’aquest tram és l’ibèric, és a dir, de 1668 mm entre les cares internes dels carrils. L’europeu o estàndard, en canvi, és de 1435 mm, i és el que utilitzen la majoria de línies d’alta velocitat. És el tipus de via més estesa arreu del món.
Cal recordar que el 2021, el servei català de Rodalies anunciava que tenia prevista una inversió de 6.345 milions d’euros fins al 2030 en millores. Una d’elles era la implantació d’ample europeu a Figueres-Portbou. Així mateix, el 2022 el lobby ferroviari Ferrmed va presentar a la Cambra de Comerç les primeres conclusions de l’estudi a escala d’Europa sobre les necessitats de futur, una de les quals era que “l’ample europeu de Figueres a Portbou és una prioritat per al transport de mercaderies en tren”.
Altres propostes de Foment
La resta de propostes que Foment aporta per potenciar el transport de mercaderies a Catalunya és completar l’execució del corredor del Mediterrani al seu pas per Catalunya, executar les estacions intermodals de Lleida i de l’Aldea i planificar una nova línia transversal ferroviària.
L’entitat patronal també remarca que, tenint en compte que el tant per cent de transport de mercaderies que s’efectua amb ferrocarril a Catalunya (4,5%) s’allunya de la mitjana europea (18%), considera fonamental que es pugui augmentar a un 8,5% anual “per poder assolir una quota modal superior al 10% l’any 2026 (actualment és del 4%)”.