La creació del Comissionat per la transformació ferroviària activa oposicions

En un comunicat, Iaeden – Salvem l’Empordà ha demanat «un debat públic i que es consulti la ciutadania sobre el trasllat de les estacions de tren a Vilafant»

Els ecologistes tornen a fer sentir la seva veu després de la creació recent del Comissionat per la transformació ferroviària de Figueres. En un comunicat, la Iaeden – Salvem l’Empordà ha demanat «un debat públic i que es consulti la ciutadania sobre el trasllat de les estacions de tren a Vilafant». L’entitat lamenta que «l’Ajuntament de Figueres imposa el trasllat de l’estació creant un Comissionat només per assessorar dels detalls i deixant de banda alternatives més viables i amb menys impacte».

En aquest sentit, entre els arguments a favor de mantenir l’estació al centre de la ciutat, Iaeden considera que el trasllat perjudicarà la gent de la comarca o els mateixos turistes que volen anar al centre i no «a un cul de sac mal comunicat a Vilafant». S’afegeix que el trasllat «perjudica la majoria d’usuaris de transport públic» i es posa com a exemple que «l’estació de l’alta velocitat està tan mal situada que fins i tot un barri de Vilafant, el de les Les Forques, té l’estació del centre més a prop». L’entitat també fa referència a la inversió que representa el trasllat i l’estació intermodal dient que si es mantingués al centre, «s’estalviarien molts diners i molta destrossa». Iaeden afegeix que darrere l’operació hi ha gent «molt interessada per especular amb terrenys». 

03/10/2023 Hora Nova

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.