La CUP Figueres vol el soterrament de les vies del tren convencional i que es mantingui l’estació al centre

Consideren que el trasllat de l’estació “no té cap sentit pel cost, per la mobilitat i per l’impacte social i ambiental”

La CUP de Figueres lamenta l’acord de les delegacions locals d’ERC i PSC per fer un estudi informatiu i el projecte d’impacte ambiental sobre com portar les línies de mitja distància de Figueres a l’estació d’alta velocitat. La formació troba “inacceptable que Figueres renunciï a tenir estació de tren i aposti per traslladar-la a Vilafant”

.La CUP vol que se soterrin les vies actuals per tal de mantenir l’estació al centre de Figueres. Afegeix que el cost que suposaria la variant nord és més elevat que el soterrament i això pot provocar la desaparició de la línia fins a Portbou. Alhora, el mateix estudi de Foment recull que no hi podrien passar trens de mercaderies per un excés de pendent, fet que requeriria la construcció d’una segona variant per l’est.

Per aquests motius, apunten al fet que és una decisió contrària a les polítiques necessàries per pal·liar la situació d’emergència climàtica i per una mobilitat més sostenible. Així doncs, entenen que “l’objectiu de l’Estat espanyol està més dirigit a millorar la connectivitat amb Vilamalla i Logis Empordà que pels usuaris del transport públic i la ciutadania empordanesa.”Afegeixen que el trasllat de l’estació de tren a Vilafant fa perdre capitalitat a Figueres i va en detriment de l’interès general, tal com es recollia a les al·legacions que l’Associació per a la Promoció del Transport Públic va presentar en el seu moment.

Finalment, la CUP afirma que el manteniment de l’estació al centre és el posicionament majoritari de la ciutat, i consideren inaudit que els mateixos representants públics de l’Ajuntament celebrin que es faci un estudi “que va en contra de la voluntat majoritària dels figuerencs i figuerenques, i suposi que la capital de comarca perdi l’estació de tren”.

1/12/2021 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.