La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

El cap de llista de la CUP per a la demarcació de Girona, Dani Cornellà, s’ha reunit a Girona amb una representació de les 25 entitats que han elaborat i signat les 10 propostes per millorar la mobilitat a la demarcació de Girona. “La reunió ha servit per compartir la necessitat d’un canvi de model de mobilitat, apostant per la xarxa ferroviaria existent, la qual necessita més freqüència de trens i potenciar un bon servei d’autobusos”, ha declarat Cornellà, que ha denunciat “ la necessitat d’avançar cap a una Integració Tarifària com la del Gironès i la Garrotxa a tota la regió, de manera que un sol títol de transport permeti accedir a totes les modalitats de transport públic”.

Les entitats han desgranat les 10 propostes durant la trobada; Cornellà a la trobada, ha reblat que “el possible trasllat de l’estació del centre de Figueres a Vilafant no te cap sentit si volem reduir l’ús del vehicle privat, no podem allunyar l’estació de la immensa majoria d’usuaris i obligar-los a arribar-hi amb vehicle”. La proposta cupaire, tal com ha exposat Cornellà, es basaria en mantenir l’estació al centre, “per descongestionar carreteres, reduir emissions i garantir un tren competitiu, baix preu i moltes freqüències”.

Cornellà també ha defensat la creació de diferents trens-tramvies a comarques gironines compartint amb les entitats la necessitat d’accelerar els estudis i la redacció dels projectes: “veiem com passen els anys i el govern no avança en resoldre el dèficit d’infraestructures ferroviàries que patim a comarques gironines. Cal redactar els projectes dels trens-tram de Girona-Banyoles-Olot, les Gavarres, Blanes-Lloret i Figueres-Roses” .

També s’ha tractat la necessitat de posar la bicicleta al centre de la nova mobilitat com ja passa a molts països d’Europa. Cornellà ha defensat “una xarxa d’itineraris perquè la ciutadania pugui desplaçar-se per les diferents poblacions per anar a treballar i per això calen aparcaments segurs a les estacions de trens i d’autobusos”.

Les 25 entitats signants de les 10 propostes de mobilitat a la regió de Girona: 1.- Amics de la Natura de Cadaqués 2.- Associació dels Naturalistes de Girona 3.- Amics de Portbou 4.- Amics de Tossa de Mar 4 5.- Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) 6.- Aturem la C-32 7.- Comissions Obreres (CCOO) 8.- Confederació General del Treball (CGT) 9.- Coordinadora d’Ongs Solidàries de les Comarques de Girona 10.- Defensem el Tren de l’Empordà 11.- Fòrum l’Escala Empúries. 12.- IAEDEN- Salvem l’Empordà 13.- Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) 14.- Jovent Ecologista Empordanès 15.- La Manduca – Cooperativa de Consum Ecològic 16.- Mou-te amb Bici. 17.- Plataforma de l’Emergència Climàtica del Pla de l’Estany 18.- Tren-Tram de la Costa Brava 19.- Tren-Tram Olot-Banyoles-Girona 20.- Salvem la Pinya de Rosa 21.- Sos Costa Brava 22.- Sos Lloret 23.- Sos Palafrugell 24.- Sos Rosamar Canyet 25.- XR-Girona

07/05/2024 El Punt Avui

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.