La CUP porta al Parlament la millora de la xarxa ferroviària a l’Alt Empordà

Les anticapitalistes insten al Govern a garantir l’execució de l’adaptació de l’estació de Camallera per a l’aturada de trens de mitja distància i a una actuació alternativa al trasllat de l’estació de Figueres fora de la vila

El grup parlamentari de la CUP-UNCG ha presentat aquesta setmana una proposta de resolució parlamentària instant al Govern d’ERC a exigir el compliment dels terminis per part d’Adif per les obres d’adaptació de l’estació de Camallera per a l’aturada de trens de mitja distància. Aquesta actuació respon a una demanda del territori per a una millora de la mobilitat ferroviària a la comarca, ja que es calcula que l’estació dona servei a 25.000 persones.

La formació anticapitalista ja ha portat aquesta iniciativa als consistoris de la zona, com el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Diputació de Girona, però a hores d’ara encara no s’han iniciat unes obres que s’havien d’iniciar el darrer trimestre de 2023. La diputada de la CUP Montserrat Vinyets assegura que “l’endarreriment d’Adif no es pot justificar i és en detriment de la millora de la mobilitat ferroviària que requereix la necessària transició ecosocial”, declarant també que “la falta de connexions i la radialitat de la xarxa ferroviària catalana representa un greuge doble en la mesura en què no només ocasiona un impacte ambiental molt superior al necessari per suportar l’actual volum de mobilitat, sinó que a més ocasiona una desvertebració del territori”. En aquest sentit, la CUP assenyala que a l’Alt Empordà i, més generalment, a les comarques gironines, s’hi concentren els principals nuclis urbans sense connexió ferroviària.

La proposta de resolució també insta al Govern a implementar una línia d’autobús entre l’estació de Camallera i l’Escala, amb parades als municipis de Ventalló i Viladamat “amb la màxima brevetat possible i en cap cas més tard que l’inici de l’aturada de trens de mitja distància a Camallera”. També s’oposa a l’actual pla de construcció de la variant ferroviària de Figueres i al trasllat de l’estació de Figueres a Figueres-Vilafant, proposant, per contra, una millora de la permeabilitat urbana de les vies de tren ja existents que transcorren pel centre de Figueres, mitjançant la depressió del traçat ferroviari. També es demana l’adaptació de la resta d’estacions que no tenen andanes de 200m útils i una major connectivitat fins a Cervera de la Marenda.

24/01/2024 Llibertat.cat

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.