Les plataformes en defensa del transport públic reclamen preservar la línia de Portbou: “Ens vincula a Europa”

La Festa del Tren Transfronterer remarca la importància de mantenir l’estació al centre de Figueres i no traslladar-la a Vilafant, com pretén el Ministeri de Transports

Vilajuïga ha acollit aquest dissabte la cinquena edició de la Festa del Tren Transfonterer, on s’ha defensat la importància de preservar la línia entre Figueres i Portbou (Alt Empordà), que té en risc el transport de viatgers si l’estació del centre de Figueres es trasllada a Vilafant (Alt Empordà) com preveu el Ministeri de Transports. “És una línia que ens assegura la connexió amb la Catalunya del Nord i que ens vincula a Europa”, ha reivindicat Pep Gou, portaveu de la plataforma Defensem el tren de l’Empordà.

Durant la jornada s’ha posat precisament en relleu la importància de les connexions transfrontereres. Actualment, només n’hi ha dues de regionals operatives (Portbou i Tor de Querol) i dos d’alta velocitat al dia fins a París. L’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP) ha organitzat aquest dissabte l’esdeveniment.

Pep Gou ha considerat que és “una bestiesa” plantejar-se traslladar l’estació ferroviària del centre de Figueres per posar-la al costat de la del tren d’alta velocitat ubicada a Vilafant, com proposa el Ministeri de Transports. Una opció que deixaria Vilajuïga i altres municipis empordanesos incomunicats. “Beneficia als usuaris de l’alta velocitat, però perjudica els viatgers freqüents”, ha lamentat Gou.

Per la seva banda, el president de la PTP, Adrià Ramírez, ha afegit que aquesta proposta demostra “una falta de comprensió molt gran de la importància que té el ferrocarril”. Ramírez ha afirmat que “on les estacions s’han traslladat fora, s’ha reduït el nombre de passatgers” i ha posat d’exemples localitats com Salou (Tarragonès) o Cambrils (Baix Camp), “on els viatgers s’han reduït a una tercera part”. El president de l’associació organitzadora d’aquest esdeveniment a Vilajuïga considera que traslladar l’estació de Figueres significa “no pensar amb els viatgers, sinó només en què molesta”.

Proposen soterrar el tren a Figueres

Com a solució, les diferents plataformes en defensa del transport públic que han assistit aquest dissabte a la jornada proposen soterrar la via del tren al seu pas per Figueres, com s’ha fet a altres ciutats catalanes com Vic. Això, diuen, suposaria una inversió menor que la que planteja el Ministeri de Transports, que vol construir una variant ferroviària nord a la ciutat que uneixi Vilafant amb línies com la de Portbou. El portaveu de la plataforma Defensem el Tren de l’Empordà es mostra preocupat per aquesta obra que considera “faraònica”. “Amb el que està previst invertir-hi, es pot millorar tota la xarxa de les comarques gironines”, ha sentenciat.

L’alcalde de Vilajuïga, Francesc Xavier Llorente, també està preocupat per si es mou l’estació de Figueres i aquesta línia alternativa no s’acaba construint. Llavors, diu, “la línia regional fins a Portbou quedaria d’ús exclusiu per les mercaderies, com ja estan plantejant alguns lobbies, i s’eliminaria pels viatgers”. I això és el que des d’aquest poble altempordanès i d’altres per on passa la línia intenten evitar. “És un servei que ens connecta amb altres poblacions i que fan servir cada dia molts veïns i veïns per poder arribar al centre de Figueres“. De fet, el gener de l’any passat l’ajuntament ja va aprovar una moció per mantenir aquesta línia i millorar-ne el servei.

Pel que fa a les connexions amb Europa, la Festa del Tren ha servit per posar en relleu que, actualment, només hi ha les línies regionals que arriben fins a la Tor de Querol i Portbou/Cervera i dues connexions d’alta velocitat amb París, que passen pel túnel del Pertús. “És el túnel que ens havia de connectar amb Europa i dels cinc viatges al dia programats en un inici, ja només n’hi ha dos d’operatius”, ha lamentat Ramírez, que ha afegit que això significa que “des de Barcelona a Europa, només hi ha dos trens al dia”. Pel trencament de l’aliança entre Renfe i SNCF, s’han perdut les connexions amb Tolosa, Marsella i Lió.

25/03/2023 publico.es

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.