Nou intent per treure els passos a nivell de Figueres i acabar amb la “cicatriu” del tren

El Ministeri de Transport ha desencallat el trasllat de l’estació des del centre de la ciutat fins a Vilafant

Figueres traslladarà l’actual estació de tren del centre de la ciutat a Vilafant, on ja hi ha la d’alta velocitat, i al mateix temps traurà els passos a nivell del nucli urbà. El Ministeri de Transports ha recuperat el pla del 2007 i ha anunciat les obres d’una variant ferroviària que tregui les vies del centre.

Ara mateix, per anar en tren a Figueres hi ha dues opcions: es pot agafar el tren d’alta velocitat i aturar-se a l’estació de Vilafant o bé agafar la línia R11 de Regionals i baixar a l’estació del centre de la ciutat. Uns metres més cap al nord, hi ha dos passos a nivell que fa molts anys que es demana que s’eliminin.

Amb la proposta recuperada, l’actual via i l’estació de l’R11 desapareixeran. Els trens de Regionals passaran per una nova variant de 14 quilòmetres i s’aturaran a Vilafant, on conviuran AVE i Regionals.

“Acabar amb la cicatriu”

“Hem d’acabar amb aquesta cicatriu que ens parteix la ciutat en dos, també socioeconòmicament i comercialment”, ha dit l’alcaldessa, Agnès Lladó.

La redacció del projecte es licitarà abans de l’estiu, segons s’ha compromès el secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores. Com que el projecte inicial es va aprovar el 2007, ja hi ha tota la tramitació i els estudis d’impacte fets.

Per anul·lar les vies de tren que passen pel centre de Figueres i traslladar l’estació als afores, es preveu fer una volta de catorze quilòmetres, amb un túnel de dos quilòmetres a tocar del castell de Sant Ferran.

El cost calculat és d’uns 150 milions d’euros. Les obres començarien com a molt aviat d’aquí dos anys. 

La desaparició de l’estació i de les vies del mig de Figueres permetrà alliberar l’espai i transformar-lo en part de la trama urbana.

17/02/2023 ccma.cat/324

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.