Pluja de milions, per a què?

Dissabte passat, una trentena de persones vam trobar-nos al saló de plens per celebrar el primer Consell del Comissionat per a la Transformació Ferroviària. Hi érem presents representants dels grups municipals i persones escollides pel govern. La conclusió que en vaig treure és que l’únic argument favorable, al trasllat de l’estació que esgrimeixen els seus defensors, és la intervenció social a la zona oest de la ciutat. Una intervenció necessària, però no per aquest motiu ha de passar per sobre de tots els arguments de mobilitat, socials, econòmics i ambientals que justifiquen el soterrament de les vies al seu pas per Figueres. Quan argumentem que el trasllat de l’estació portarà una important pèrdua de viatgers com ha passat a Salou i Cambrils, ens diuen que les distàncies no tenen res a veure. A Salou, la distància del centre de la ciutat fins a la nova estació és d’1,8 km, i a Cambrils és de 2 km. Han perdut 450.000 viatgers anuals. A Figueres, de la Rambla fins a l’estació de Vilafant hi ha 1,6 km. Però encara hi ha exemples més demolidors. A Gijón, l’estació es va desplaçar 800 metres i van perdre el 45% dels viatgers.

De l’impacte ambiental tampoc se’n parla. Però fer un túnel de 2 km, per sota la muntanyeta del castell de Sant Ferran i un viaducte des de la seva sortida fins a la NII a l’alçada de Vilabertran, té un gran impacte.

Però el més sorprenent de tot plegat és que el govern figuerenc ho fia tot a la voluntat i al finançament del govern espanyol. El conjunt de les inversions ferroviàries i viàries tenen un cost de 500 milions d’euros que, segons se’ns va explicar, s’han de licitar a curt i mitjà termini. Les inversions executades de l’Estat a Catalunya dels darrers 10 anys tenen una mitjana anual de 800 milions d’euros. Els pròxims anys un percentatge important d’aquesta xifra s’haurà de destinar a l’Empordà. Quin estímul té l’Estat? Les plusvàlues per construir habitatges a l’espai que ocupen les vies actuals no compensen una inversió estratosfèrica que no aporta cap millora als interessos de l’Estat.

Pere Bosch.
Membre de la CUP Figueres

02/11/2023 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.