Transports es compromet amb l’Ajuntament de Figueres a calendaritzar la supressió dels passos de nivell

Representants del consistori es van reunir ahir amb càrrecs del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a Madrid

L’alcaldessa de Figueres,Agnès Lladó(de forma telemàtica, per motius de salut), el vicealcalde Pere Casellas, el regidor d’Urbanisme, Xavier Amiel, i el director d’Urbanisme, Camil Cofan, es van desplaçar ahir a Madrid per reunir-se amb representants del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per desencallar diversos temes de la ciutat. Per part del Ministeri, van assistir a la reunió, entre altres, el Secretari General d’Infraestructures, Francisco Javier Flores i el Director General de Planificació i Evaluació de la Red Ferroviaria, Casimiro Iglesias.

La reunió va tenir com a objectiu desencallar diferents temes com la supressió dels passos de nivell, el traspàs de l’Avinguda Salvador Dalí i altres temes relacionats amb la Nacional II i l’autopista. Segons informen des de l’Ajuntament de Figueres, la reunió “va ser positiva” i es van emplaçar per tornar-se a reunir “properament” amb la voluntat de poder desencallar “quan abans millor” aquests temes.

El Ministeri es va comprometre a fer una proposta de calendarització per la supressió dels passos de nivell de Figueres, arran d’una esmena per primera vegada als Pressupostos Generals i l’Ajuntament es va comprometre a fer una proposta per a la recepció de l’Avinguda Salvador Dalí.

26/04/2022 Empordà

Manifest

Avui al matí a Can Met s’ha presentat una nova Plataforma Cívica: Defensem el Tren de l’Empordà. La Plataforma, formada per gent molt diversa de Figueres i comarca, vol defensar la centralitat de l’estació a Figueres així com la defensa en genèric del transport públic ferroviari. Es demana prioritzar la inversió del transport ferroviari convencional enlloc del d’Alta Velocitat

Plataforma Cívica Defensem el Tren de l’Empordà

Nosaltres, empordaneses i empordanesos, a títol individual o en representació de diferents col·lectiu de la comarca, ens hem reunit avui,  8 de maig del 2007, per constituir una Plataforma Ciutadana  que treballarà per tirar endavant aquestes propostes:

1.- Volem l’estació de Figueres allà on és ara i les vies soterrades: és  la solució més barata i assenyada

2.- Volem conservar la línia de Portbou; potenciar-la com a línia d’ample europeu, de passatgers i de mercaderies i que tingui unes bones connexions internacionals. S’ha d’acabar el desviament de la inversió cap a l’alta velocitat.

3.- Volem un autèntic servei de rodalies a les comarques de Girona, per garantir la cohesió territorial i el dret a la mobilitat de totes les persones.

4.- Volem aturar la pèrdua de llocs de treball a RENFE,  que va en detriment de la qualitat del servei i que pot afectar molt seriosament la nostra comarca.

5.- Volem que s’aturin les agressions al territori, que afecten greument les zones agrícoles de la nostra plana, pels interessos de grans constructores.

6.- Volem que es convoqui una Consulta Popular sobre aquestes qüestions, que són massa importants com per deixar-les exclusivament en mans dels representants polítics.

Per això ens oposarem:

– Al desviament dels trens convencionals (Catalunya Exprés, mercaderies, etc.) cap a la línia d’alta velocitat, en benefici exclusiu de l’empresa concessionària i de justificar la dubtosa rendibilitat de l’AVE. Aquest desviament, porta a la marginació i, fins i tot, al tancament de la línia de Barcelona a Portbou, utilitzada diàriament per milers de persones i perfectament rentable.

– A les maniobres d’especulació urbanística. Tant les relacionades amb el trasllat de l’antiga estació, com les relacionades amb la nova estació  i amb els seus accessos. Només frenant l’especulació, podrem garantir l’accés de tothom a un habitatge digne.

Els projectes del Ministerio de Fomento i de l’Alcalde de Figueres,  que impliquen la modificació de moltes infraestructures i el trasllat de l’estació a Vilafant, no responen als interessos de la immensa majoria de ciutadans, sinó a les pretensions d’algunes grans empreses forasteres. No ho podem acceptar.

Defensa el teu tren ! És de sentit comú.